Gözden beyne görme sinyallerini ileten optik sinirin iltihaplanmasıdır. Genellikle ani görme kaybı, göz hareketleri sırasında ağrı ve renk algısında bozulma ile kendini gösterir. Çoğu zaman, optik nörit bir otoimmün hastalık olan Multipl Skleroz (MS) ile ilişkilendirilir. Ancak tek başına da ortaya çıkabilir. Bu durum, genç yetişkinlerde daha sık görülmekle birlikte her yaş grubunda ortaya çıkabilir.
Optik Nörit Nedenleri
Optik nörit vakalarının önemli bir kısmı MS hastalarında görülür. MS, bağışıklık sisteminin sinir hücrelerinin koruyucu kılıfı olan miyeline saldırmasıyla oluşur. Nöromiyelitis optika hastalığı, beyin ve omurilikteki sinirleri etkileyerek yol açabilir. Kızamık, kabakulak, suçiçeği, HIV ve grip gibi bazı viral enfeksiyonlar neden olabilir. Sifiliz, Lyme hastalığı ve tüberküloz gibi bakteriyel enfeksiyonlar da etkileyebilir.
Lupus, sarkoidoz ve Behçet hastalığı gibi bağışıklık sistemi hastalıkları optik sinirde iltihaplanmaya yol açar. Bazı kimyasalların ve ilaçların yan etkileri optik nörit gelişimine sebep olabilir. Metanol (sahte alkol) zehirlenmesi ve bazı antibiyotikler bu duruma neden olabilir. Özellikle B12 vitamini eksikliği, sinirlerin sağlıklı çalışmasını engelleyerek yol açabilir.
Optik Nörit Belirtileri
Genellikle tek gözde aniden ortaya çıkar. Ancak bazı durumlarda her iki göz de etkilenebilir. Görme kaybı, genellikle birkaç saat veya gün içinde gelişir. Görme keskinliği azalabilir, bazen tam görme kaybı yaşanabilir. Göz küresini hareket ettirirken keskin veya batıcı bir ağrı hissedilebilir. Renkler özellikle kırmızı tonları soluk veya farklı algılanabilir. Merkezi veya periferik (kenar) görme kayıpları meydana gelebilir. Gözler parlak ışıklara karşı duyarlı hale gelebilir.
Optik Nörit Nasıl Teşhis Edilir?
Optik nörit tanısı koymak için göz doktorları ve nörologlar çeşitli testler uygular. Görme keskinliği, renk algısı ve ışık hassasiyeti değerlendirilir. Optik sinirde şişme olup olmadığı incelenir. Görme kaybının hangi bölgelerde olduğu tespit edilir. Optik sinir ve beyin yapıları detaylı incelenerek MS gibi hastalıklarla ilişkisi araştırılır. Enfeksiyonlar, bağışıklık hastalıkları veya vitamin eksiklikleri araştırılır.
Optik Nörit Tedavi Yöntemleri
Optik nörit genellikle bağışıklık sistemiyle ilişkili olduğu için kortikosteroid ilaçlar en yaygın tedavi yöntemidir. Bu ilaçlar iltihabı azaltarak görme kaybının süresini kısaltabilir. Damar içi (IV) kortikosteroidler, daha hızlı etki gösterir ve ciddi vakalarda tercih edilir. Oral kortikosteroidler, hafif vakalarda veya IV tedavi sonrasında kullanılabilir.
Eğer kortikosteroid tedavisine yanıt alınamazsa, kanın plazma bileşenlerini temizleyen plazmaferez tedavisi uygulanır. Bakteriyel veya viral bir enfeksiyona bağlı optik nörit varsa, uygun antibiyotik veya antiviral ilaçlarla tedavi edilir. Eğer hastada MS tanısı konulmuşsa, immün modülatör tedaviler ile bağışıklık sistemi düzenlenir ve hastalığın ilerlemesi yavaşlatılır.
Optik Nörit Prognozu (Gidişatı)
Çoğu hasta, 2 ila 12 hafta içinde görme yetisini kısmen veya tamamen geri kazanır. Ancak bazı vakalarda kalıcı görme kaybı veya renk algısı bozuklukları görülebilir. Özellikle MS hastalarında optik nörit tekrar edebilir. Nadir de olsa bazı hastalarda kalıcı görme kaybı olabilir.
Optik Nörit Yaşanmasından Korunma Yolları
Tamamen önlenebilir bir hastalık değildir ancak bazı önlemler riski azaltabilir:
-
Sağlıklı Beslenme ve B12 Vitamini Takviyesi
-
Sigara ve Alkolden Kaçınma
-
Düzenli Göz Muayenesi
-
Enfeksiyonlardan Korunma
Sonuç
Optik nörit, optik sinirin iltihaplanması sonucu ani görme kaybı ve ağrı ile ortaya çıkan bir durumdur. Genellikle otoimmün hastalıklarla ilişkilidir. MS gibi hastalıkların bir belirtisi olabilir. Tedavi kortikosteroidler, plazmaferez ve altta yatan nedene yönelik tedavilerle yapılır. Hastaların düzenli takip edilmesi ve göz sağlığının korunması büyük önem taşır.
Yorumlar kapalı