Üst göz kapağının normalden daha aşağıda durmasıdır. Bu durum doğuştan olabilir veya yaşlanma, yaralanma ya da sinir ve kas hastalıkları sonucu gelişebilir. Göz kapağı düşüklüğü, görme alanını daraltarak görme bozukluklarına yol açabilir. Hafif pitozis kozmetik bir sorun olabilir. İleri düzeydeki düşüklükler cerrahi müdahale gerektirir. Tedavi, altta yatan nedene bağlı olarak değişir.
Göz Kapağı Düşüklüğü Belirtileri Nelerdir?
Göz kapağı, normalden daha düşük seviyede olur, bu da görmeyi kısmen engelleyebilir. Göz kapağının görme alanını kısmen ya da tamamen kapatması nedeniyle bulanık görme veya görüş alanında daralma olabilir. Göz kapaklarının ağırlaşması nedeniyle gözleri açık tutmaya çalışmak baş ve göz çevresinde yorgunluğa neden olabilir. Kişi daha iyi görebilmek için kaşlarını sürekli olarak kaldırma eğiliminde olabilir.
Göz kapağının normalden düşük olması gözlerin tam olarak kapanmasını engelleyebilir. Bu durum göz kuruluğuna ya da aşırı göz sulanmasına yol açabilir. İleri düzeyde ptozis, gözlerde kayma ya da uyumsuzluk nedeniyle çift görmeye neden olabilir. Bir göz kapağının diğerinden daha düşük olması, yüz görünümünde asimetri yaratabilir. Göz kapağı düşüklüğü doğuştan olabileceği gibi yaşlanma, yaralanma, sinir veya kas hastalıkları gibi nedenlerle de ortaya çıkabilir. Tedavi, altta yatan nedene bağlı olarak değişir ve bazı durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir.
Göz Kapağı Düşüklüğü Neden Olur?
Bazı insanlar göz kapağı kaslarının (levator kası) gelişimindeki bozukluk nedeniyle doğuştan sahip olabilirler. Yaşlanma sürecinde göz kapağını kaldıran kaslar zayıflayabilir veya gevşeyebilir. Bu, yaşla birlikte daha sık görülen bir pitozis nedenidir. Göz bölgesine alınan darbe, ameliyat veya yaralanmalar, göz kapağı kaslarına veya sinirlerine zarar vererek yol açar. Miyastenia gravis gibi nöromüsküler hastalıklar göz kaslarını zayıflatarak göz kapağı düşüklüğü yaşanmasına neden olabilir.
Bu durumda diğer kaslarda da zayıflık görülebilir. Göz kapağını kontrol eden sinirlerdeki hasar veya felç (örneğin üçüncü kraniyal sinir felci), neden olabilir. Göz çevresindeki tümörler veya şişlikler, göz kapağına baskı yaparak düşüklüğe yol açabilir. Yanlış yapılan botoks enjeksiyonları ve estetik ameliyatlar, göz kapağı kaslarına zarar verir. Geçici ya da kalıcı pitozise neden olabilir. Göz kapağı düşüklüğü tedavisi, altta yatan nedene bağlı olarak değişiklik gösterir ve çoğu durumda cerrahi müdahale gerektirebilir.
Göz Kapağı Düşüklüğü Nasıl Tedavi Edilir?
Eğer göz kapağı düşüklüğü doğuştan veya kasların zayıflığı nedeniyle geliştiyse, genellikle cerrahi müdahale önerilir. Ameliyatla göz kapağını kaldıran kaslar güçlendirilir veya sıkılaştırılır. Frontal askı, kasların çok zayıf olduğu durumlarda, göz kapağı alındaki kaslara bağlanarak kaldırılabilir. Hafif vakalarda, göz kapağı kaslarını geçici olarak kaldırmak için botoks kullanılabilir.
Bu yöntem genellikle cerrahi bir müdahaleye ihtiyaç duyulmayan vakalarda tercih edilir. Bazı vakalarda, özellikle ameliyat uygun olmadığında, göz kapağını kaldırmaya yardımcı özel gözlükler kullanılabilir. Eğer göz kapağı düşüklüğü bir nörolojik hastalıktan kaynaklanıyorsa, hastalığın tedavisi öncelikli olacaktır. Travma, tümör, inme gibi nedenlerden kaynaklanan durumlarda, altta yatan problemin çözülmesi düşüklüğü de düzeltir. Tedavi süreci genellikle bir göz hastalıkları uzmanı (oftalmolog) tarafından yürütülür. Durumun ciddiyetine göre kişiselleştirilir. Göz kapağı düşüklüğü günlük yaşamı etkiliyorsa ya da görüşü kısıtlıyorsa, tedavi için doktorunuza başvurmanız önerilir.
Yorumlar kapalı